• Favorilere Ekle
  • https://api.whatsapp.com/send?phone=+9005320578327
  • https://www.instagram.com/altin_burma

Temsilcilikler

 

BAKLAVANIN TARİHÇESİ :

Günümüz gastronomi dünyası içinde tatlı anlamında kendi özel yerini edinerek adeta mücevher gibi parıldayan baklava usta ellerden çıktığı taktirde gurme lezzetlerin başında gelmektedir.

Yemeklerden alınan tat bilindiği üzere bir ürünün duyu organlarımızca ne derece algılandığı ile ilgilidir. Şüphesiz bu durum tatlılar için de geçerlidir. İyi bir baklava beş duyu organımıza hitap etmelidir. Baklavanın nar gibi kızarmış hamuru ve üzerindeki dünyaca ünlü Antep fıstığımızın yeşili ile beraber tepsideki veya tabağımızdaki diziliminin estetiği önce gözümüzü şenlendirmelidir. Mis gibi tereyağı kokusu burun deliklerimizin açılmasına ve beynimizin az sonra kavuşacağı olağan üstü lezzetin-mutluluğun bir öncüsü-haber vericisi niteliğinde endorphin ve bu heyecanın yarattığı adrenalini salgılamasına neden olmalıdır. Baklavaya batırılan ilk çatalın veya el ile yeniyorsa dokunulan ilk dilimdeki gevreklik ile beraber alınan ilk ısırığın çıkardığı çıtırtı kulaklarımızda duyulmalı ve tül inceliğinde açılmış hamurun adeta anında damakta erimesi ile beraber fıstığın şeker ile birlikteliğinin yarattığı dansın damağımızda oluşturduğu akıl almaz lezzet patlaması hep beraber mükemmel tadı oluşturmaktadır. Ayrıca orijinal Antep baklavası, bir de tazeyse ilk ısırışta kulağa çok hoş gelen bir hışırtı çıkarır. Nar gibi kızarmış incecik yufkaların birbiri ardınca kırılmasından gelen, kuru yaprakların rüzgarda çıkardıklarına benzer bir hışırtı. Baklava meraklıları için bu ses neredeyse baklavanın kendisi kadar haz vericidir.

Tüm bu unsurların bir araya gelmesi ile namı dünyayı tutan adeta tatlıların baştacı olan baklavanın geçmişlerinde baklava benzeri her hangi bir tatlıya sahip olan ülkelerce sahiplenilmesinin altında yatan neden de bu muhteşemliğinden kaynaklanmaktadır. Kökeni hakkında çok çeşitli iddiaların ortaya atıldığı baklavanın tarihçesi doğal olarak araştırmacıların da ilgisini çekmiş ve bu konuda çalışmalarını yayınlamışlardır.

“Baklava” sözcüğü Türkçe kökenlidir Eski Türkçede “baklağu”, “baklağı” olarak geçer. Baklava kelimesinin Türkçe olduğuna diğer bir delil hamurun açılmasında kullanılan oklava, eski dilde “oklağa”, “oklağu”, “okla”, “oklağı” gibi kullanımları olan, 1500 yılından evvelki yazılı eserlerde geçmiş olması nedeniyle de kökeni belgelenebilen bir kelimedir. Buell  “baklava” isminin Moğolca “bağlamak, sarmak” anlamına gelen “bayla” sözcüğünün üstüne Türkçe fiil eki “v” getirilerek türetilmiş olabileceğini belirtmiştir. Ancak Moğolca’daki “bayla” fiili de Eski Türkçe’den bir alıntıdır kelimenin Arapça “bakla” kelimesi ile bir ilgisi yoktur.

Zamanla Topkapı Sarayı'nda bugünkü halini alan baklavanın nasıl türediğiyle ilgili üç teori vardır. Bunlardan ilki Roma mutfağındaki (sonrasında Bizans mutfağını) plasenta kekinden türediğidir. İkinci teori ise Orta Asya Türklerinin "katmanlı ekmek" yemeğinden geliştiğidir. Son teori ise Farsların “lauizanaq” yemeğinin zamanla baklavaya dönüştüğüdür.

Vrıonis, Deipnosopiste'de belirtilen gastris, kopte, kopton veya koptoplakos gibi eski Yunan tatlılarını baklava olarak tanımlamıştır ve bunların Bizans tatlısı olduğunu iddia etmiştir. Ancak Perry bu tatlıların baklava olmadığını çünkü bu tatlıların hamur içermediğini göstermiştir. Bu tatlılar fındık ve balın karıştırılmasıyla yapılıyordu ve bugünkü pasteli veya helvaya benziyorlardı.

Perry ayrıca ince ekmeğin (yufka) arasına malzemeler koyularak yapılan yemeklerin (örn. börek) Türk kökenli olduğunu ve bu tekniğin Orta Asya Türk kökenli olduğunu belirtmiştir. Ayrıca her yıl Ramazan ayının 15'inde Osmanlı sultanları yeniçerilere tepsiler halinde baklavalar sunuyorlardı ve bu törene “Baklava Alayı” deniyordu. Baklava'nın kökeninin Süryanilere dayandığı iddia edilse de bu iddiayı destekleyen bir kanıt bulunamamıştır.

 

Baklava benzeri bir başka tatlıya dair ilk kayıtlara Yuan Hanedanı dönemindeki bir yemek kitabında rastlanır. Tarif edilen tatlının ismi güllaçtır ve büyük ihtimalle bugün bildiğimiz güllaç kastedilmektedir.

 

Özbek mutfağında pakhlava, puskal veya yupka, Tatar mutfağında ise yoka olarak bilinen tatlı ve tuzlu börekler 10-12 hamur katmanından oluşmaktadır.

 

Baklava denince akla ilk önce Gaziantep gelir. Orijinal Gaziantep Baklavası ustadan çırağa öğretilerek, üretim şekli ve lezzeti ile diğer baklavalardan farklılaşmıştır. Temel olarak bu farkı ortaya koyan en önemli özellik kullanılan hammaddelerdir.  Baklavaya giden yolda ilkin Harran Ovasının susuz tarlalarında yetişen sert buğdayından elde edilmiş un Gaziantep'in suyuyla bir araya getirilir. Böylelikle ortaya çıkan hamur Antepli ustaların elinde, mutlaka armut ağacından imal oklavalarla, her biri kâğıttan daha ince 40 kat yufkaya dönüştürülür. Bu kırk katman arasına Ağustos ayının ilk haftasında Turfanda toplanan ve daha yeni yeni olgunlaşan ve halk arasında "boz-iç" diye tabir edilen, 1 kilosunda 110-170 gr fıstık içi veren, zümrüt yeşili rengi ve zengin aromasıyla en değerli  Antep fıstığı, Keçi ve koyun sütünden elde edilmiş ve tuz ve diğer içeriğinden arınarak %99.9 yağ barındıracak şekilde hazırlanmış  Sadece ot ve çiçeklerle beslenen koyun ve keçilerin sütünden elde edilen en rafine haliyle sadeyağ, Keçi, koyun veya inek sütünün 105-108 C°ye kaynatılıp, içine yine bölgeden elde edilen irmik konulur. Sonrasında fırınlanan tepsilerdeki baklavaların  üzerine hava koşulları dikkate alınarak belirlenmiş kaynama derecesinde stabilize edilen şerbet ilave edilmek suretiyle elde edilir. Baklavanın sayısız sırrı vardır. İyi baklava toprakta başlar. Hamurun yapıldığı un unun yapıldığı buğdayın türü buğdayın yetiştiği toprak önemlidir. Fıstığın hasat zamanından sadeyağı oluşturan sütün sağıldığı hayvanın bahar otlarıyla beslenmesi gibi birçok detay baklavanın lezzetini belirler. İyi baklavacı fıstık, yağ, un, şeker, nişasta, süt gibi bütün hammaddelerin en iyisini seçer. Baklavada malzemenin beraberinde hava koşulları, üretim ortamındaki nem, şerbetin derecesi, ustaların el emeği de önemlidir. Tüm bu işlemlerin en başından müşteriye sunumuna kadar olan aralıkta her çalışanın katkısı bilgisi ve tecrübesi değer katar.

 

✔️ En Özel Tatlar Baklava Çeşitleri .

Gaziantep’e özel tatlar arasında yer arlan baklavalar birçok farklı çeşitte üretilir. Maharetli ustalar tarafından yapılan baklavalar geçmişten günümüze en vazgeçilmez tatlı çeşitleri arasında yer alır. Lezzetli tariflerle birçok farklı çeşit sunan ustalar damak tadınıza en uygun seçenekleri sunuyor. Taş fırınlarda ve son derece hijyenik ortamlarda hazırlanan baklavalar herkes için vazgeçilmez bir tutkudur.

Beklentilere en iyi şekilde yanıt veren bu tatlar en özel günlerden misafir ağırlayacağınız zamanlara kadar birçok zaman diliminde sizlere en iyisini sunar. Son derece leziz tatlar arasında yer alan bu tatlı çeşitleri yapımı son derece zor ve ustalık gerektiren tatlılardır. Bayramlardan nişan ve kız isteme törenlerine kadar hemen her zaman diliminde en leziz ikramlıklar arasında yer alır. Baklava çeşitleri ile hem kendiniz en leziz tatları yiyebilirsiniz hem de misafirlerinizi ağırlama şansı bulabilirsiniz.

Baklama çeşitleri içerisinde fıstıklı baklava en çok tercih edilenlerden biridir. Yöresel tadın oldukça belirgin olduğu bu tatlılarda malzemenin bol olması ve şerbetinin iyi ayarlanmış olması en önemli özelliktir. Cevizli baklava türleri de yine damak zevkinize en iyi şekilde hitap edenler arasında yer alır. Beklentilere en iyi şekilde yanıt veren bu baklavalar en özel şekilde hazırlanarak sizlere sunulur.

 

Lezzetli Baklava Çeşitleri .

Baklava siparişi vermeden önce baklava çeşitleri hakkında bilgi edinmeniz gerekir. Hepsinde oldukça özel tatların bulunması baklavaları tercih edilebilir hale getirmektedir. Baklavalar arasında en sevilen ve tercih edilen çeşitler arasında şunlar bulunur.

  • Fıstıklı midye baklava
  • Fıstıklı mozaik baklava
  • Cevizli baklava
  • Fıstıklı baklava
  • Fıstıklı kuru baklava
  • Havuç dilim baklava

Gibi birçok farklı seçenek vardır. Eğer nişan ya da tatlı merasimi gibi günler için tercih edecekseniz rahatlıkla minik kare baklava çeşitlerinden yararlanabilirsiniz. Misafirlerinize ikram edeceğiniz bu baklava türleri ile çok başarılı sunumlar gerçekleştirme şansı bulabilirsiniz.

 

Baklava Üretiminde Dikkat Edilen Noktalar :

Baklava çeşitleri üretimi aşamasında en çok dikkat edilen tatlı türleri arasında yer alır. Üretimi sırasında hem görsel hem tat hem de sağlık açısından birçok konuya dikkat edilir. Özel tatlı tepsileri içerisinde üretilen bu tatlıları satın alırken dilediğiniz miktarı belirtebilirsiniz. Taze bir şekilde sizlere gönderilen baklavalar beklentilere en iyi şekilde yanıt veren ürünler arasında yer alır. Baklava üretim sırasında önem verilen konular ise şu şekildedir:

  • Doğal malzemeler kullanılarak üretilirler.
  • Şeker olarak pancar şekeri tercih edilir.
  • Yöresel tatlar olmasına özen gösterilir.
  • Hijyenik ortamlarda üretilirler.
  • Son derece taze bir şekilde sizlere sunulur.

Tazeliğini yitiren hiçbir baklava türü kişilere gönderilmez. Her daim günlük olarak yapılan ve satışa sunulan baklava çeşitlerinde tazelik son derece önemlidir. Taş fırınlarda pişirimi yapılan baklavalar beklentilere en iyi şekilde yanıt verir ve her daim en iyi şekilde sunumu yapılabilir.

 

Baklava Çeşitlerinde Yüksek İşçilik Kalitesi .

Baklava konusunda profesyonel ustalar tarafından üretilen tatlılar özel olarak hazırlanır. Hamuru titizlikle hazırlanan baklavaların yufkası özel bir şekilde açılır ve kesinlikle hazır baklava yufkası kullanılmaz. Bu süreçte fıstıklı baklava için en iyi kalitede fıstıklar kullanılır. Bunun yanında cevizli baklava için de yüksek kalite cevizlerden yararlanılır.

Baklavalar satın alınırken kişi sayısına göre sipariş verilebilir. Kilogram olarak sipariş verebileceğiniz gibi tepsi olarak da siparişlerinizi belirtebilirsiniz. Beklentilere en iyi şekilde yanıt veren bu tatlılarda şekil olarak da tat olarak da farklılıklar vardır. Fıstıklı ve cevizli baklava temelde birbirinden ayrılan tatlardır. 

Baklava siparişi ile en sevdiğiniz tatları tercih edebilir ve kaliteli tatlı tadını en iyi şekilde alabilirsiniz. En iyi baklava ustaları tarafından üretilen bu tatlı türleri damak zevkinize uyum sağlarken bir yandan da kusursuz tatlı sunumları yapabilmenize imkan yaratır. Son derece sağlıklı malzemelerden üretilen baklava türleri içerisinde bulunan doğal şekeri ve tereyağı ile kesinlikle ağırlık yapmaz. Gıda sertifikalarına uygun olarak üretilmiş olmaları da ayrıca önemli detayları arasında yer alır. Onaylı malzemeler kullanılarak birinci sınıf ustalar tarafından üretilen baklava türleri arasında bulunur.

 

Baklava Fiyatları .

Baklava fiyatları birçok farklı duruma göre farklılık gösterir. Son derece zor bir yapımı olan baklavalarda farklı çeşitler vardır. Baklava siparişi verirken de bu çeşitler arasından seçimlerinizi yapabilirsiniz. Her baklava türü farklı bir fiyat ile sunulabilir. Burada fark yaratan durum baklavanın malzemeleridir.

İçerisinde bulunan malzemesi, kilogram olarak mı yoksa tepsi olarak mı satın alınacağı gibi konular fiyatlara etki eden en önemli unsurlar arasında yer alır. Ancak fiyatı ne olursa olsun baklavalar son derece özel tatlılardır ve her durumda beğenilerek tüketilmektedir.